petek, 6. december 2013

Miklavževa slaščičarna

Z Miklavžem imava tih dogovor, da mu pomagam speči sladke dobrote za pridne otroke. Ker mu je po severu Evrope nagajalo še vreme je bila moja pomoč več kot dobrodošla ;).

Dogovorila sva se za medenjake in krhlje. Krhlji se sušijo že nekaj časa. Recept za Medene "srčke" je vzet iz ene izmed Raminh knjižic z recepti, ki gre takole:

Sestavine:
  • 500g moke
  • 220g medu
  • 120g sladkorja
  • 60g margarine Rama
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • lupina 1 limone
  • 1/2 ČŽ cimeta
  • ščepec mletih klinčkov
  • 1 pecilni prašek ali 1 ČŽ sode bikarbone
Nadev:
  • 250 g ribezove marmelade

Glazura:
  • 150 g temne čokolade (lahko manj)
  • 30g margarine Rama

Priprava:
Med, sladkor in margarino mešaš na ognju dokler ne dobis gladke stopjene mase in odstaviš. Ko je masa še mlačna dodamo limonino lupino, cimet in klinčke.
Pozneje v ohlajeno maso dodamo stepeno jajce s ščepcem soli in vgnetemo še moko s pecilnim praškom.

Testo razvaljamo na debelino 5mm (jaz raje manj) in oblikujemo piškote z modelčkom (tokrat sem uporabila zvezdice). 

Pečemo 8-10 min na 180°C. Še tople piškote premažemo z marmedalo in spojimo po dva skupaj. Nato jih prelijemo s čokoladno glazuro.

Glazura:
Čokolado in margarino stopimo v  vodni kopeli.

Tale 10 minutni interval in dvojna masa je bila kar zahtevna kobinacija, da je bila pečica polna.

Namazani z marmelado.

Že s čokolado.




Še krhlji:
Predpirave na zavijanje krhljev.

Pripravljeno za dostavo Miklavžu :).

1 komentar:

  1. To je pa peka za knjigo rekordov :-) Slastno zgledajo, Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).